The Princess

The Princess


In de bios vanaf 1 september 2022

Een must see!


We kennen het verhaal van Diana, de Peoples Princess allemaal en toch bezorgt de nieuwe film The Princess opnieuw kippenvel. Met uitsluitend archiefbeeld toont The Princess de hoge prijs die Diana heeft moeten betalen voor haar rol binnen de Britse monarchie. Een must-see!  

Geschreven door Justine Marcella


Geen acteurs, geen actrices, geen commentaarstem of duiders, alleen archiefbeeld (vox-pops, nieuwsreportages, interviews en talkshowfragmenten) ondersteund met commentaren van destijds. Juist met de kennis van nu zijn de beelden van toen ingrijpend. Zelfs een normaal gesproken ‘koninklijk hoogtepunt’ als de verloving is pijnlijk wanneer Diana zegt dat haar ‘naast Charles niets kan gebeuren’.

(lees verder onder de trailer)


Pijnlijk


De film toont chronologisch de geschiedenis van een ongelukkig huwelijk dat wordt uitgevochten in de media. Exemplarisch is het moment dat Diana voor de Taj Mahal poseert. De foto is iconisch maar in deze film zien we meer dan alleen dat moment. Na het fotomoment zit Diana op een bankje met haar rug naar de camera’s in gedachten, zwijgend en alleen. Daarna verklaart ze dat het een ‘helend moment’ was. Beelden die we de afgelopen 25 jaar niet hebben gezien. En daar zijn er meer van.

Toch zijn het niet zozeer de ‘vergeten opnames’ maar de stilte in de film die raakt. Een jong meisje, een onzekere prins, een op papier ideale match. We zien de jonge bruid de St. Paul binnen schrijden en horen de commentaarstem van destijds vertellen dat Camilla Parker Bowles, een wederzijdse vriendin van het echtpaar er ook is. Juist die momenten zijn nu, na alles wat we inmiddels weten, pijnlijk voor alle partijen.

Keerzijde van een sprookje


Als toeschouwer is het onvermijdelijk af en toe ongemakkelijk op de stoel te schuiven. De wereld wilde een sprookje, maar kreeg een nachtmerrie. En misschien heeft juist de enorme affectie voor Diana die nachtmerrie aangewakkerd?

Was de honger naar “Diana-nieuws’ niet te groot geworden?


De film toont vooral dat er geen winnaars uit dit huwelijk zijn gekomen, alleen verliezers. Waarbij Diana de hoogste prijs heeft betaald.    

De film is geregisseerd door de Britse Oscar genomineerde Ed Perkins (Black Sheep, Tell me who I am)

Let's work together!