Maxima

THE FACTS

Máxima

Geboren op 17 mei 1971 in Buenos Aires, Argentinië als dochter van Jorge Horacio Zorreguieta en Maria del Carmen Cerruti de Zorreguieta.

Zus van Martin, Juan en Inés (1984-2018) en halfzus van Dolores, Marie en Angeles.

Trouwde op 2-2-2002 met Willem-Alexander en is moeder van prinses Amalia (2003), prinses Alexia (2005) en prinses Ariane (2007).

Máxima studeerde economie en had een carriere bij de Deutschebank in New York en Brussel.  

Sinds de troonsbestijging van haar echtgenoot, koning Willem-Alexander wordt Máxima aangeduid als koningin Máxima.

Fun Fact: Máxima borduurt graag en is dol op Dolce de Leche

koningin

Máxima


Zij groeit op met de Argentijnse tango en heeft een mooie carriere als econome totdat ze verliefd word op Alexander, prins en toekomstig koning van Nederland. 

Máxima

Beauty with brains


Ze is al ruim twintig jaar het populairste lid van de koninklijke familie. Sinds Willem-Alexander koning is, mag zij zich koningin noemen. Ze is moeder, echtgenote én verricht belangrijk werk voor de VN. Ze borduurt, shopt veel online en is dol op haar hondje Mambo. 


Geschreven door Justine Marcella


Zij groeit op met de Argentijnse tango, hij met hetNederlandse volkslied Het Wilhelmus. Hij droomt in het Nederlands, zij in hetSpaans. Hun wiegjes staan op meer dan elfduizend kilometers van elkaar. En tochweet koning Willem-Alexander zijn grote liefde te vinden. Niet in Argentinië,waar koningin Máxima opgroeit, niet in New York, waar zij na haar studieeconomie werkzaam is voor de Deutsche Bank, maar in Spanje. Het laatste weekendin april 1999 vliegt Willem-Alexander met vrienden naar Sevilla voor de Feria,een groot Spaans feest, ooit een echte liefdesmarkt. Ook Maxima is uitgenodigddoor vrienden en door hen gevraagd foto’s te maken. Wanneer ze ook de ‘blondeman uit Nederland’ op de foto zet, krijgt de prins, allergisch voor paparazzihet benauwd. Ze had geen idee wie hij was en bovendien was ze ook niet op zoeknaar een prins op een wit paard. ‘Toen ik mijn man ontmoette, was het juist:hier moet je ver van blijven. Ik was een onafhankelijk meisje, ik had heel veelzin en lol en had zo veel kleine plannen’, vertelt ze later.


Maar het klikt en na het weekend stelt de prins voor elkaar snel weet te zien. Hij is drie weken later in New York voor een bruiloft en stelt een nieuwe ontmoeting voor. Ze bellen elkaar vaak en na het eerste weekend in New York volgt er drie weken weer een weekend samen. De prins zou zijn moeder vergezellen naar de Bilderbergconferentie van 3 to 6 juni, maar wil niets liever dan naar zijn nieuwe vriendin. Om onder de koninklijke afspraak met zijn moeder uit te komen, moet hij haar wel inlichten over het bestaan van Máxima. Het begin van het verhaal van een Argentijnse jonge vrouw die uitgroeit tot koningin van Nederland, een rol die haar op het lijf is geschreven.   

Ze is nu al jaren de lieveling van de Nederlandse fotografen en van het publiek. Daar waar haar echtgenoot opgroeide in paleizen en een kasteeltje om tegelijkertijd een ‘zo normaal mogelijk leven’ te leiden, zo groeide Maxima op in een appartement om tegelijkertijd een ‘zo bijzonder mogelijk leven’ na te streven. Zij is de dochter van de Jorge Horacio Zorreguieta en María del Carmen Cerruti de Zorreguieta. Ze heeft twee broers, één zus en drie halfzussen. Maxima is vanaf haar vroegste jaren voorbestemd om het maximale uit het leven te halen.

JEUGD IN ONSTUIMIG BUENOS AIRES


Jorge Zorreguieta is ambitieus. Voor zichzelf (hij schopt het tot minister van Landbouw), maar ook voor zijn oudste dochter. Ze krijgt les van Duitse nonnen op een basisschool om vervolgens gekneed te worden op een particuliere middelbare school, het Northlands College. Deze  school is een van de duurste scholen van Argentinië en haar klasgenootjes zijn telgen uit de allerrijkste families. Zo leert ze van jongs af aan zich in hogere kringen begeven. Het gezin behoort weliswaar niet tot de echte jetset van Argentinië, arm zijn de Zorreguieta’s allerminst. De familie brengt de zomervakantie door in Mar del Plata, een havenstad met mooie stranden op vierhonderd kilometer van huis.

In de Argentijnse winter trek viert het gezin vakantie in hun eigen vakantiehuis in Bariloche, een Argentijns vakantieoord waar de koningin ook nu nog graag komt met haar familie en gezin.


De jonge Máxima gaat dagelijks  naar traditie in Schotse rok met rode en groene ruiten, kniekousen en  een groene trui met daaronder een witte bloes naar school. Het blijkt een ideale basis voor een toekomstig echtgenoot van een koning want het leren van zelfdiscipline en zelfstandigheid staan hier hoog in het vaandel. Bovendien is de school zeer discreet over de leerlingen, tot op de dag van vandaag. Klasgenootjes vertellen later wel dat Maxima naast plichtsgetrouw ook een echte babbelkous is. Ze leert vanaf het moment dat ze naar de middelbare school gaat wat het is om altijd beveiligd te worden. Haar vader wordt onder-staatssecretaris van Landbouw en wordt in 1979 tot 1981 zelfs staatssecretaris. Daar hoort bewaking bij. De school zelf wordt ook bewaakt, omdat de leerlingen die op de dure privéschool zitten, uit gezinnen komen die tot de maatschappelijke bovenlaag horen en daardoor ontvoering gevoelig zijn. Desondanks is de school doelwit van nationalisten. De Falklandoorlog breekt uit in 1982.



Nadat Argentinië de eilanden bezet, doen de Britten een tegenaanval en weten de eilanden te heroveren. De oorlog kostte aan 649 Argentijnen en 258 Britten het leven. Nationalisten protesteren tegen het feit dat er op het Northlands ook in Engels wordt lesgegeven, de taal van de ‘vijand’. Máxima doet in 1988 eindexamen en werkt mee aan het jaarboek. Ze schrijft een artikel over volleybal, een door haarzelf beoefende sport. Sterker nog: ze is aanvoerster van haar team en schrijft in het jaarboek dat haar sport ondergewaardeerd wordt en dat ze door de wedstrijden leert ‘wat strijden is’.

In het jaarboek wordt ook gevraagd naar haarpersoonlijke ambities. De jongedame antwoordt ‘Te veel om uit te leggen.’

Na de middelbare school kiest Máxima voor een studie economie aan de Katholieke Universiteit in Buenos Aires. Ze is een echte student met een sigaretje en een drankje op zijn tijd, maar het feesten krijgt absoluut niet de overhand. Ze moet hard studeren, voor tentamens blokt ze dag en nacht. Door tussentijds op stage te gaan, loopt ze studievertraging op,, maar ze krijgt er wel veel werkervaring voor terug. Ze doet onderzoek naar software voor de financiële markten en werkt ze op de verkoopafdeling van de lokale afdeling van Boston Securities S.A. Daarnaast verdient Máxima geld door Engelse les te geven aan kinderen en volwassenen en geeft ze wiskundebijles aan middelbare scholieren en eerstejaarsstudenten. In het laatste jaar van de studie schieten de cijfers van Máxima omhoog. Ze studeert in 1995 af met een 7,2 als gemiddeld eindcijfer en kreeg voor haar scriptie een 9.


Ze blijft de universiteit en de opleiding trouw tot op de dag van vandaag. In 2016 houdt ze een toespraak over haar huidige werk; het toegankelijk maken van de financiële dienstverlening voor iedereen, ook voor de allerarmsten. In 2016 wordt zij in haar hoedanigheid als VN-ambassadeur maar vooral als Reina (koningin) bijna platgedrukt onder de grote belangstelling van studenten en professoren van de oud-studente. Op het moment dat ze haar prins tegen het lijf loopt, heeft ze Argentinië al verlaten. Ze huurt een piepkleine appartement aan de 225 West 20th Street samen met  en is een echte jobhopper.


De schooluniformen van weleer hebben plaatsgemaakt voor een zakelijke uitstraling met onopvallende pakken die passen bij deze fase in haar leven. Make-up wordt regelmatig achterwege gelaten en voor ingewikkelde kapsels is geen tijd of noodzaak. Haar eerste echte baan is die van vicepresident Latijns-Amerikaanse Institutionele Verkoop bij de bank HSBC James Capel Inc. Deze ruilt ze nog geen twee jaar later in voor een aanstelling bij de bank Dresdner Kleinwort Benson waar ze vicepresident is op de  afdeling Opkomende Markten. Na een jaar vertrekt ze naar de Deutsche Bank maar ook daar is de carrière kort, de liefde zet een streep door deze carrière, maar haar financiële kennis en interesses komen al snel meer dan goed van pas.

Terwijl Máxima lange dagen op kantoor maakt ontluikt de prille liefde. Makkelijk is dat niet. De afstand tussen Den Haag en New York is groot. Bovendien is Nederland minder geschikt om bijvoorbeeld romantisch te tafelen. De digitale mogelijkheden van nu zijn er nog niet en de twee verliefden zijn aangewezen op telefonisch contact maar zien elkaar ook regelmatig. De prins vliegt door zijn drukke werkzaamheden als voorbereiding op de troon sowieso al de hele wereld over. En dan niet alleen als passagier; op KLM-vluchten is hij regelmatig een van de piloten - zonder dat de reizigers aan boord dat door hebben.


Maxima vertelt haar ouders telefoinisch dat ze de prins op het witte paard heeft gevonden, maar vertelt er niet bij dat haar verkering ook daadwerkelijk een prins is. Wanneer zij dat uiteindelijk toch meedeelt, schrikken haar ouders. Ze hadden een andere toekomst voor hun onafhankelijke dochter in gedachte dan te leven naast een troonpretendent. De prins wordt een half jaar na hun eerste ontmoeting voorgesteld aan de ouders van Maxima, tijdens een korte vakantie in Bariloche en op dat moment zijn alleen de ouders op de hoogte van de achtergrond van prins, de overige familieleden die ook aanwezigzijn, weten niet wat de ware identiteit is van de Hollandse gast.

Máxima wordt die zomer voorgesteld aan zijn familie. In het Italiaanse Tavernelle ontmoet ze de koninklijke familie. Koningin Beatrix vraagt haar het hemd van het lijf, terwijl prins Claus de Argentijnse op haar gemak stelt door met haar in het Spaans te spreken over onder andere haar moederland.  


Het anonieme leven stopt wanneer de Nederlandse pers ontdekt dat prins Willem-Alexander een vriendin heeft. Roddelbladen tonen korrelige foto’s die met enorme telelenzen zijn gemaakt bij de vakantieadressen van de Oranjes en ook in het Argentijnse Bariloche. Ze worden gefotografeerd op de Jumbo VI, het jacht van prins Bernhard en op De Groene Draeck, het schip van haar toekomstig schoonmoeder, maar ook op huwelijksfeest van Vanessa Loudon. Haar identiteit blijft langer een raadsel dan haar verblijfplaats. Fraülein Herzog, heet ze aanvankelijk, maar eind augustus 1999 zijn haar naam en afkomst voorpaginanieuws van bijna alle landelijke dagbladen.

verlovingsportret-van-de-prins-van-oranje-en-maxima-zorreguieta

MAXIMANIA


Journalisten reizen naar New York en Buenos Aires op zoek naar meer informatie over de mogelijk toekomstige bruid. Ze is katholiek en niet, zoals de het Huis Oranje-Nassau Protestant. Maar het verleden van haar vader is een meer precair onderwerp. Jorge Zorregeuita is staatssecretaris van Landbouw en Veeteelt geweest tijdens de militaire juntaregering van Jorge Videla in Argentinië (1976 – 1983).


In deze zogenoemde Vuile Oorlog worden tegenstanders opgepakt en gemarteld en naar schatting 10.000 tot 30.000 (of meer) mensen zijn voorgoed verdwenen. De prille relatie van Maxima met Willem-Alexander is voer voor verhitte discussies. Toenmalig premier Wim Kok probeert te relativeren door te spreken van een hechte vriendschap; ‘De prins heeft mij mededeling gedaan over de vriendschap met de betrokken Argentijnse dame. Deze situatie is bijzonder genoeg om het te melden en net niet bijzonder genoeg om meer te melden.’ Ondertussen geeft Kok achter de schermen opdracht aan Michiel Baud de onderste steen boven te krijgen. Baud komt tot de conclusie dat Maxima’s vader “op de hoogte moet zijn geweest” van de verdwijningen, maar dat het "praktisch uit te sluiten is" dat Zorreguieta in de periode van zijn regeringsdeelname "persoonlijk betrokken is geweest bij de repressie of schending van de mensenrechten". Er wordt top diplomatie bedreven om Máxima’s vader ervan te overtuigen niet naar het huwelijk te komen wanneer het zover komt. 


Máxima is, net als haar vader,  ambitieus. In haar werk, maar ook privé. Naast haar moedertaal Spaans spreekt ze vloeiend Engels, Frans en nadat haar relatie met de prins bekend is, start ze in New York met lessen Nederlands.  Ze krijgt les van Hanny Veenendaal, een in New York wonende Nederlandse redacteur. Veenendaal houdt een dagboek bij over de zeven maanden dat zij Máxima als leerling ontmoette en publiceert de notities later.  Volgens dit dagboek komt het initiatief voor de lessen van koningin Beatrix die Máxima al voor het uitlekken van de romance op het hart drukt de taal te leren.

staatsbezoek Indonesie 1995

MEETING THE FAMILY


Vrienden en kennissen hebben van Máxima al een mail ontvangen waarin ze vraagt niet met de pers te spreken. De discretie die haar omgeving toen betrachtte, zorgt voor een hechte vriendschap tot de dag van vandaag.

Op verzoek plaatst de Deutsche Bank de werkneemster Máxima Zorreguieta naar Brussel. Ideaal. Zo is zij dichter bij haar prins, en kan ze haar Nederlands beter oefenen. Maar de belangrijkste reden is natuurlijk het feit dat ontmoetingen met de prins makkelijker te realiseren zijn zonder de grote afstand. Ze volgt in Brussel een stoomcursus Nederlands van twee weken bij een instituut waar diplomaten in sneltreinvaart buitenlandse talen leren. Ze viert de millenniumwisseling met haar toekomstige schoonfamilie in India. Het volledige gezin van koningin Beatrix is aanwezig. In de zomer van 2000 is het voor alle betrokkenen duidelijk dat de relatie van Maxima en de prins maar een kant op kan gaan: die van het altaar.  


In november komen de ouders van Máxima naar Nederland.Ze logeren op paleis Noordeinde, naast de woning van prins Willem-Alexander enbezoeken koningin Beatrix en prins Claus op paleis Huis ten Bosch en zijn eendag later in Apeldoorn waar ze kennismaken met prinses Margriet en professorPieter van Vollenhoven. Ondertussen is Max van der Stoel gevraagd eenbemiddelende rol te spelen in de kwestie ‘vader Zorrgeuita’. De ervaringen vande oudpoliticus komen goed van pas, zijn tactvolle diplomatie zorgt ervoor datde vader van Máxima niet aanwezig zal zijn bij de huwelijksvoltrekking tussenzijn dochter en de prins.

'Over mijn vaders deelname aan die toenmalige regering wil ik in alle eerlijkheid zeggen dat het mij spijt dat hij zijn best heeft gedaan voor de landbouw in een verkeerd regiem. Hij had de beste intenties en ik geloof in hem."


MÁXIMA

Het is ijskoud, koud genoeg om sloten, plassen en vijvers te laten bevriezen. Waar Nederland in de zomer voluit voetbalminnend is, zo lijdt het land in de winter massaal aan schaatskoorts. Zo vreemd is het dus niet dat Willem-Alexander zijn vriendin op 19 januari 2001 meeneemt naar de bevroren vijver in de tuin van Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van zijn moeder. Het is Máxima’s debuut op de ijzers, maar na 2,5 uur schaatsen is ze vooral nieuwsgierig naar de traditie die bij schaatsen hoort: warme chocomelk. Maar de prins heeft juist dit moment uitgekozen om Máxima in het Engels ten huwelijk te vragen – ze zegt ja. De prins haalt vervolgens de rozen en champagne te voor schijn die hij eerder voor heeft verstopt.


Nog meer dan daarvoor werkt Máxima aan haar Nederlands, en spreekt ze met mensen die op verschillende maatschappelijke terreinen hun sporen verdiend hebben, die haar informeren over Nederland. Achter de schermen wordt gewerkt aan een verlovingsaankondiging, die de start zal blijken te zijn van de lange zegetocht die Máxima zal maken. Haar eerste officiële debuut voor het oog van de camera’s beleeft zij op 31 januari 2001. Koningin Beatrix heeft een tentoonstelling samengesteld in het Stedelijk Museum en geeft op haar verjaardag een receptie in het museum. Beatrix is in het gezelschap van haar familie én Máxima. Niet heimelijk via een zijdeur, met net als de andere gasten via de hoofdentree.  

VERLOOFD


In charmant Nederlands stelt Máxima zich twee maanden nahet moment op de vijver voor aan Nederland in een bijeenkomst die rechtstreeksop televisie wordt uitgezonden. Ze vertelt over de liefde voor haar Alexander,en ook de deelname van haar vader aan het Videla-regime brengt ze zorgvuldigformulerend ter sprake. “Dit is heel moeilijk voor mij, maar ik zal open eneerlijk zijn. Wat is gebeurd in die periode in Argentinië is vreselijk.” Máximaverwerpt openlijk de Videla-dictatuur en zegt: “Over mijn vaders deelname aandie toenmalige regering wil ik in alle eerlijkheid zeggen dat het mij spijt dathij zijn best heeft gedaan voor de landbouw in een verkeerd regiem. Hij had debeste intenties en ik geloof in hem.” Ze blijft haar vader trouw “ Ik bengeboren in een hechte familie en mijn vader is, en zal altijd blijven, dieintegere en toegewijde vader die er voor mij altijd was.”


In haar rode japon van Argentijnse makelij begroet zevervolgens het toegestroomde publiek dat voor Paleis Noordeinde, het werkpaleisvan de koningin, achter de dranghekken staat, in de hoop een glimp te kunnenopvangen van het verloofde paar. Ze schudt handen en bedankt hartelijk voor defelicitaties. Nederland is nationaal verliefd. Máxima heeft weliswaar geenblauw bloed, maar ze is een geboren prinses, een geboren koningin.



THE WEDDING


De huwelijksdatum is nog niet bekend gemaakt, die volgt twee maanden later als het wetsvoorstel voor de toestemming voor het huwelijk openbaar wordt. 2-2-2 oftewel 2 februari 2002. Tot die tijd heeft de toekomstige prinses een druk schema: ze krijgt een op maat samengesteld inburgeringsprogramma: Nederlandse taal en geschiedenis, staatsrecht en allerlei andere sectoren van de maatschappij. Daarnaast brengt het verloofde paar  kennismakingsbezoeken aan alle provincies, de vier grote steden en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het Maximania-virus slaat in alle hevigheid toe, in het hele koninkrijk staan mensen uren te wachten om een glimp op te vangen van het verloofde paar. ,,Ik kreeg overal een heel warm welkom.”, zegt Máxima daar later over. Over haar immense populariteit in Nederland zegt ze: “Ik hoop in de toekomst die populariteit waar te maken met inhoud en mijn leven hier en met Nederland te verdiepen."

Op haar dertigste verjaardag, op 17 mei krijgt Máxima de Nederlandse Nationaliteit. Dit wordt twee dagen later bekend wanneer koningin Beatrix hiervan trots melding maakt bij het burgerlijk huwelijk van prins Constantijn en prinses Laurentien twee dagen later.   



Sprookje


Het huwelijksfeest begint al op 31 januari 2002, precies een jaar na de coming-out van Máxima, de dat dat ze voor het eerst officieel aan de arm van haar prins gezien mocht worden. Er is een feest op het paleis met een diner en bal voor de eerst gearriveerde gasten. Een dag later is er een lunchconcert in het Koninklijk Concert Gebouw en ’s avonds zorgen meer dan 1000 artiesten voor een wervelend programma in de Amsterdam Arena waar het paar het Nationaal Huwelijksgeschenk krijgt aangeboden: Het Oranje Fonds.


2 februari 2002: de prins in zijn galatenue van de marine, Máxima in een ivoorkleurige japon van Valentino. Máxima trouwt niet alleen haar grote liefde, ze trouwt een heel land en wordt na het voltrekken van het burgerlijk huwelijk in de Beurs van Berlage Prinses der Nederlanden en Prinses van Oranje-Nassau. ‘Iets begeerlijks, iets uit sprookjes’, zegt de burgemeester van Amsterdam, op dat moment bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. ‘Maar u hebt ervaren dat die positie ook pijnlijke beperkingen oplegt, ook vandaag.’ Met deze woorden verwijst de burgemeester naar de ouders van Máxima, die niet aanwezig zijn op de grote dag van hun dochter.


De ouders van Máxima kunnen het volgen via de televisie, want langs de route, in de Beurs van Berlage en in de Nieuwe Kerk zijn camera’s opgesteld om iedere seconde te registreren. Een idee waar Máxima aanvankelijk nog een beetje aan moet wennen: “Zo’n intiem moment, dat zal bekeken worden door zoveel mensen, is voor mij ook moeilijk. En soms zeg ik tegen Alexander: 'Gaan we naar Las Vegas om daar te trouwen'.”

De afwezigheid van haar ouders is voelbaar.

DAG VADERTJE


Máxima wordt niet weggeven door haar vader, maar hij is er toch een beetje bij. Máxima brengt bij de inzegening in de Nieuwe Kerk van Amsterdam heel diplomatiek eenode aan haar vader. Carel Kraayenhof speelt op de Argentijnse bandoneon AdiósNonino, ofwel ‘Dag Vadertje’. Wanneer de Argentijnse noten de akoestiek kleuren,horen ook Máxima’s ouders dat. De prins houdt haar hand vast, een traan roltover haar wang. Wanneer je een willekeurige Nederlander vraagt naar hét momentvan die dag, zullen ze die traan als eerste noemen - daar kunnen de vele gepassioneerde kussen, later op het balkon van het Paleis op de Dam, niet tegenop. Haar leed werd werd enigszins verzacht door de familieleden die welaanwezig zijn. Broer Martín en peettante Marcela Cerrut zijn getuige bij hetburgerlijk huwelijk, zusje Ines in bruidsmeisje en haar jongste broer Juan offreert in de kerk de zilveren schaal met de platina trouwringen. Dominee Ter Linden gaat in op de persoonlijke offers die beiden hebben gebracht: “Je zult,lieve Máxima, momenten hebben gekend dat je dacht: ‘moet ik dit wel doen; met hem meegaan naar een land ver van de mijne, naar een vreemd land en een vreemd volk, met een andere geschiedenis, een andere identiteit, een andere cultuur?’

BACK TO BUSINESS


Na een huwelijksreis van vier weken start Máxima haarnieuwe leven als prinses. Een grote verandering, maar ambitieus blijft ze.‘Zorgen voor nageslacht’ is feitelijk de taak van de echtgenote van detroonopvolger, maar Máxima heeft meer in haar mars, haar studie economie gooitzij niet overboord. De prinses gaat zich inzetten voor vrouwen uit hetbuitenland, die net als zij moeten integreren in de Nederlandse maatschappij.Ze wordt lid van een commissie die de regering op dit gebied adviseert. Ook zetde prinses zich in voor homo-emancipatie, onder meer door in 2008 aanwezig tezijn bij de ondertekening van een overeenkomst ter bevordering van de socialeacceptatie van homoseksualiteit in Nederland. Uniek, niet eerder was een lidvan het Koninklijk Huis aanwezig bij een vergelijkbare gebeurtenis.


Microkredieten blijken echter haar passie. Hier kan zehaar studie economie pas echt vertalen naar de praktische werkelijkheid. Dekoninklijke econome reist de hele wereld over om autoriteiten te wijzen op hetbelang van dergelijke financiële producten. Haar inspanningen zijn zo succesvoldat ze in 2009 wordt benoemd tot officieel pleitbezorgster op dit gebied van deVerenigde Naties. Ze adviseert de secretaris-generaal op welke manierfinanciële diensten voor iedereen, ook voor de allerarmsten, toegankelijkgemaakt kunnen worden.


Haar kennis breidt ze uit in het veld. Ze reist de helewereld over om projecten met eigen ogen te zien en autoriteiten persoonlijk teovertuigen van het belang van aansluiting op de financiële markt voor iedereen.Ze spreekt met iedereen en even lijkt ze vooral een missionaris te zijn en nietde echtgenote van. De allerarmsten omhelzen haar, en presidenten maken tijdvoor de deskundige uit Nederland. Máxima’s inspanningen worden internationaalgeroemd en ze krijgt hiervoor de prestigieuze Duitse Mediaprijs 2013. De juryduidt haar aan als ‘een Argentijnse van geboorte die is uitgegroeid tot een vande meest vooraanstaande persoonlijkheden van Europa’.

 


Haar ‘koninklijke taak’ verliest zij echter nooit uithet oog. In een e-mail maken Máxima en Willem-Alexander in 2003 hun grotenieuws bekend aan vrienden, maar de mail lekt uit en vanaf dat moment is hethele land ‘in verwachting’. De liefde tussen Willem-Alexander en Máxima wordtuiteindelijk bekroond met drie dochters: de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane.‘Dat is zo heerlijk. Het is wel een uitdaging om alles te organiseren’, zegthun moeder later in een interview. Ook in de opvoeding van de drie prinsesjesis Máxima ambitieus. De meisjes beoefenen sporten als paardrijden, zwemmen enjudo, spelen viool en piano, en spreken vloeiend Nederlands en Spaans, terwijlze ook nog wat Engels en Duits oppikken.


Sinds de troonswisseling in 2013 is de agenda van koningWillem-Alexander en koningin Máxima voller dan vol. Het koningschap beginnen zemet hernieuwd kennismaken. Met staatshoofden van bevriende landen, maar zekerook met de inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden. Koningin Máxima is nogeven hartelijk, innemend en spontaan als die eerste keer na de bekendmaking vande verloving. Het kleine Nederland heeft met een koningin als Máxima despotlights op zich gericht. Het is de koning die staatshoofd is, maar het is dekoningin die extra glans over het ambt legt. Met de keuze voor bijvoorbeeldhaar juwelen vleit zij een heel land. Toen zij haar echtgenoot vergezelde opzijn eerste staatsbezoek in juni 2014, droeg ze lange oorbellen van diamant en robijnen, de twee kleuren verwijzen naar de vlag van gastland Polen. Het is diplomatie op de vierkante centimeter, maar die wel wordt gewaardeerd.

MAMA MÁXIMA


Vanzelfsprekend zijn de succes van het koningspaar in eerste instantie toe te schrijven naar de koning, maar de charme en intelligentie van zijn echtgenote kunnen niet volledig buiten beschouwing gelaten worden. Wereldleiders als president Obama zijn zichtbaar dol op de Nederlandse koningin, zoals wanneer hij een geamuseerd gesprek met haar voert tijdens de herdenking van D-Day in Normandië. 

Máxima heeft een stap teruggedaan, nu haar Alexander koning is. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat niet zij, maar hij het staatshoofd van Nederland is. Ze kijkt naar beneden wanneer fotografen hun lens te veel op haar richten, terwijl haar man een bevriend staatshoofd zoals in Polen bedankt voor de gastvrijheid. Toch is er niet volledig aan te ontkomen, de koningin is, samen met haar echtgenoot, een visitekaartje.

 

Terwijl koning en koningin buitenlandse bezoeken afleggen, passen de grootmoeders veelal op de drie prinsesjes. Prinses Beatrix heeft nu aanzienlijk meer tijd voor die rol, en ook de moeder van Máxima vliegt met regelmaat naar Nederland om haar kleindochters aan te moedigen langs de lijn van het hockeyveld.


Ondanks de toegenomen taken, is Máxima zo veel mogelijk moeder in een ‘gewoon’ gezin. Ze is betrokken bij het onderwijs van de openbare school van haar dochters en steekt haar handen waar mogelijk uit de mouwen. Papa Willem-Alexander of mama Máxima brengt de kinderen naar school. ‘'s Ochtends gezamenlijk ontbijten is heilig voor ons’, vertelt moeder Máxima. Ook al moeten ze er eerder voor opstaan. De zondagen worden vrijgehouden voor het gezin en ook de vakanties staan in het teken van samenzijn.

Of dat nu in het Argentijnse Bariloche is, hetOostenrijkse Lech, of op een Grieks eiland, op deze plekken heeft het gezinecht tijd voor elkaar. En met een beetje geluk vliegt koning Willem-Alexanderzijn vier dames dan zelf naar de rust, naar de tijd samen! Koningin Máximaheeft het Nederlandse koningshuis internationaal op de kaart gezet. Grenzenlijken voor haar niet te bestaan. Als vrouw van het staatshoofd of alscarrièretijger: zij maakt het verschil. Een beauty met brains! Koningin Máxima:waarin een klein land groot kan zijn.

 

 

'Ik sta niet stil bij de beperkingen, maar bij de mogelijkheden. En dat is heel veel.'


Interested in working together?

Schrijf jij graag over de royals? Sta jij bij koninklijke evenementen en maak je foto's en/of filmpjes? Ik publiceer ze graag! Vanzelfsprekend met naamsvermelding en evt. een link naar jouw website!