Beauty meer

Mijn favorieten



Voor jou geselecteerd


In 1983 ontstond in handelskringen van het sultanaat Oman het plan om de grote Oriëntaalse eeuwenoude parfumkunst een nieuwe impuls te geven. Niemand minder dan de sultan zelf gaf zijn zegen. Eén van de meest prominente persoonlijkheden uit de Golfstaat en tevens lid van de Koninklijke Familie, Sayyid Khalid bin Hamud bin Hamoud al bu Said, besloot ‘het meest kostbare parfum ter wereld’ uit te brengen: Amouage. Een koninklijk plan met koninklijke goedkeuring.

De bekende Franse meester-parfumeur Guy Robert werd aangetrokken om de geur der geuren te creëren. Amouage, Arabisch voor ‘golf van emotie’, heeft een hogere geurconcentratie dan de bekende Franse toppers en is samengesteld uit honderd procent natuurlijke producten. Amouage mag zich de meest kostbare geur ter wereld noemen vanwege de uiterst zorgvuldige manier waarop de verschillende, vaak zeer zeldzame, reukstoffen worden geselecteerd en gedoseerd. Zoals wierookhars (frankincense), verkregen uit de bast van een struik uit de bergstreek Dophar in Zuid-Oman. Al aan het begin van onze jaartelling werd elke druppel wierookhars beschouwd als een onbetaalbare koningsgave, soms nog waardevoller dan goud.

De eerste flacons waren van zo’n uitzonderlijke schoonheid dat het in Oman een geliefd cadeau werd van de koninklijke familie en rijke oliesjeiks, als geschenk op bruiloften en andere hoogtijdagen. Die eerste flesjes zijn gemaakt van 24 karaat goud en het meest hoogwaardige kristal dat verkrijgbaar is. Het was exclusief bestemd voor de Oosterse rijkere markt.

De sultan staat bekend om zijn open houding naar het Westen, en na de millenniumwisseling ontstaat het plan om van Amouage een mooi Omaans exportproduct te maken. Maar de prijs van ruim 2000 euro voor een flesje was niet erg mondiaal. Bovendien, de verwijzing naar het koninklijke maar ook islamitische Oman lag na de aanslagen op de Twin Towers gevoelig. De dop van het flesje van de vrouwengeur was geïnspireerd op een minaret van de moskee, de dop van de mannengeur verwees naar de khanjar-dolk, als symbool voor ontluikende mannelijkheid.

De kleur goud blijft voor de export, maar de karaten niet. Ook zijn de verwijzingen naar de moskee en de Khanjar-dolk subtieler verwerkt. Op die manier is het parfum voor een grotere groep toegankelijk. Maar nog altijd ligt de prijs hoog, tussen de 195 en 240 euro. Onveranderd is de zorg waarmee de flacons in houten doosjes worden verpakt. Onder het flesje ligt een handgeschreven briefje zodat te herleiden is wie de flacon heeft verpakt. Persoonlijke aandacht uit Oman.

De luxe flacons van weleer worden nog steeds gemaakt, maar die zijn voorbehouden aan hooggeplaatste gasten die Oman bezoeken of als geschenk aan de sultan. Zo is in het kleurrijke paleis van de sultan een Amouage met een waarde van maar liefst 250.000 euro te vinden. Met recht een koninklijke geur!

Een parfum met een koninklijk luchtje

Amouage: A King’s gift

 

Niet verwonderlijk dat het parfum Amouage in veel boudoirs ten paleize staat. Ook prinses Máxima zou een voorkeur hebben voor deze exclusieve geur uit Oman, onder auspiciën van de sultan uitgebracht. Amouage: een exotische Arabische volbloed, het meest kostbare parfum ter wereld.

 

tekst Justine Marcella

 

Wie denkt dat Frankrijk de bakermat van het parfum is, heeft het mis. De basis ligt in het Midden-Oosten, waar al eeuwenlang gehandeld wordt in geurstoffen.

 

Groene oren


Hilarisch grappig en ook nog leerzaam. Een heerlijke combinatie! In Groene Orenvertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit? En hoe is het om va nuit hun perspectief de wereld te ervaren?


Grote namen als Lies Visschedijk, Paulien Cornelisse, 

Gijs Naber en Marcel Musters nemen je mee de natuur in. 

Waarschuwing: Grote kans op hard op lachen! 


Weer een dag


Wakker worden, koffie drinnken en... luisteren naar een dagelijks nieuwe aflevering van Weer een dag. Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman bellen elke dag en praten je bij over de dagelijkse actualiteit. In 12 minutennemen ze het nieuws door maar klagen tussendoor ook over het leven, vieren hun succesjes en halen herinneringen op. Elke dag opnieuw. De nuchtere kijk van Marcel helpt mij de dag vol relativering te starten. Ik ben zo'n fan dat ik zelfs tijdelijk lid ben geworden van Podimo om de extra afleveringen te kunnen luisteren.

Weer een dag


Op speelse wijze nemen tv-redactrices, collegaatjes en beste vriendinnen Tamar Bot & Fanny van de Reijt je mee achter de schermen van de showbizzindustrie. De mediameiden praten je bij over het sappigste medianieuws van de week en bespreken hét programma waar iedereen naar keek - of naar had moeten kijken. 

Klein nieuws brengen ze als groots en andersom.  De BN-er wordt een attaractie. En hun vaste rubriek 'chips van de week' zou verboden moeten worden! 

Bridget & friends


Drie vrouwen: een royalty journalist, een strafrechtadvocaat en een tv persoonlijkheid. Zij bespreken in alle openheid en met zelfspot de belangrijke en ‘onbelangrijke’ levensthema’s bespreken. Van eetgewoontes tot seks, van quilty pleasures tot vriendschap. 

De plantage van onze voorouders


In de achtdelige VPRO-podcastserie 'De plantage van onze voorouders' onderzoeken Maartje Duin en Peggy Bouva de sporen van het slavernijverleden in hun familiegeschiedenis. Maartjes' ouders waren aandeelhouder van de plantage waar Peggy's ouders tot slaaf gemaakt waren. Deze podcast is een 'must' om te actuele discussie over 'zwarte piet' en de 'gouden koets' beter te begrijpen en ons nationale hiaat in deze geschiedenis te vullen. 

Mathilde's Mysterie


In 1977 wordt de bekende societydiva Mathilde Willink dood aangetroffen in haar hemelbed. Zelfmoord, is de conclusie van de politie. Maar veel van haar vrienden hebben hier nooit in geloofd.


In de zesdelige true crime podcastserie 'Mathilde's Mysterie' duiken journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink (makers van 'De Showbizzmoord') in deze geruchtmakende zaak vol intriges. Is Mathilde's dood zelfmoord of toch moord?

De Brand in het Landhuis


Grootgrondbezitter Ewald Marggraff komt bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. De excentrieke Brabander bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld.


Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen?

Queen Elizabeth: niet kapot te krijgen


De koningin van 96 wordt alom geprezen door de Britten, maar dat is in die tientallen jaren weleens anders geweest. Vrijwel altijd lag de schuld niet bij Elizabeth zelf, vertelt Royaltykenner Justine Marcella vandaag in podcastDe Dag. Queen Elizabeth heeft een platina reputatie.

Jeugdjournaal over koningshuis


Het is in Nederland al meer dan 200 jaar heel normaal dat we een koning hebben, of een koningin. Maar niet iedereen vindt dat even leuk. Sommige mensen vinden zelfs dat we moeten stoppen met koningen en koninginnen. Het kost te veel geld en het is onzin, vinden ze.

Kan dat eigenlijk, dat Willem-Alexander ineens geen koning meer is, en het hele koningshuis stopt? Bart en Pien zochten het uit! In de nieuwe Jeugdjournaal Podcast hoor je het antwoord van Justine Marcella.


Let's work together!