Willem-Alexander

THE FACTS

WILLEM-ALEXANDER

Geboren op 27 april 1967 als zoon van prinses Beatrix en prins Claus (1926-2002).
Broer van prins Friso (1968-2013) en prins Constantijn (1969).
Trouwde op 2-2-2002 met Máxima Zorreguieta en is vader prinses Amalia (2003), prinses Alexia (2005) en prinses Ariane (2007).
De prins diende bij de Marine en studeerde daarna geschiedenis in Leiden.
Op 30 april 2013 volgde hij zijn moeder op en werd hij ingehuldigd als Koning der Nederlanden.


Fun fact: Naast koning, is hij ook piloot bij KLM en vliegt met regelmaat reizigers rond langs Europese steden

koning

Willem-Alexander


Hij had aanvankelijk mooeite om zijn lotsbestemming te accepteren, maar sinds 2013 is het een feit: Willem-Alexander is koning en daarmee het staatshoofd van Nederland.

Willem-Alexander

Van 'Prins Pils' tot koning


Als oudste zoon van de troonopvolgster, prinses Beatrix, lag zijn lotsbestemming al vast. Op een dag zou Alexander, zoals hij privé genoemd wordt, koning worden. En net als voor zijn moeder, was het geen makkelijke opgave om dat lot te accepteren. Hij zocht en vond zijn weg, al koste het flink wat jaren!


Geschreven door Justine Marcella


Posters van Lionel Richie en Kim Wild hangen aan de muur, de deur is beplakt met stickers, op de stoel hangt een puber met op schoot zijn hond en in zijn handen de oorlogsroman De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans….. Op het eerste gezicht een gewone puber. Maar dat is Willem-Alexander allerminst. Daar waar andere jongens van zijn leeftijd zich afzetten tegen hun ouders, kan hij dat niet. Zijn vader is ziek, depressief en zijn moeder werkt, is koningin der Nederlanden. En daar waar de puberteit een belangrijk fase in het leven is om de eigen identiteit te ontwikkelen, is zijn toekomst bepaald door het feit dat hij als eerste van de drie ter wereld kwam.  Hij is troonopvolger, op een  dag zal hij koning zijn. De eerste koning na 116 jaar.

GEBOORTE


De vreugde bij zijn geboorte is uitzinnig. Zijn oma, koningin Juliana, is enigszins geïrriteerd dat Nederland zo opgelucht lijkt te zijn met een prinsenkind, alsof de generaties vorstinnen degraderen. Als ongeborene is Willem-Alexander al voorpagina nieuws en een terugkerende reportage in Journaals. Kasteel Drakensteijn wordt al maandenlang nauwlettend in de gaten gehouden door de media om maar niets te hoeven missen. Er wordt bericht over de kleinste details zoals het gegeven dat ‘de prinses een goede nachtrust’ heeft gehad.  De Rijksvoorlichtingdienst (RVD) zet zes weken voor de bevalling in de Lage Vuursche legertenten op als een perscentrum voor binnen- en buitenlandse journalisten voorzien van telexen en telefoonlijnen. De twee hotels in het dorp zijn al maanden van tevoren volgeboekt.  Op 25 april neemt de spanning toe wanneer de RVD aangeeft een mededeling te willen doen. Terwijl de media ongeduldig wacht in de legertent, komt prinses Beatrix ongezien weg. De gynaecoloog, professor Plate, wil de prinses naar het Academisch Ziekenhuis laten overbrengen omdat hij een keizersnee niet uitsluit. In Utrecht wordt het mediacircus in allerijl opgebouwd en komt op 27 april het verlossende woord, opnieuw door de RVD dat de prinses 'het leven had geschonken aan een flinke, welgeschapen zoon'. Meer details komen er niet totdat prins Claus een dag later voor de camera’s verschijnt. "Op een dag als vandaag is de vader eigenlijk een heel onbelangrijk figuur. En dit is precies zoals ik me nu voel." Prins Claus heeft de eerste foto van zijn zoon gemaakt en bedankt Nederland voor de vele felicitaties. Hij vertelt dat moeder en zoon het ‘voortreffelijk’ maken. ‘Onze zoon, dat mag ik als trotse vader dit keer wel zeggen, is een prachtige baby. Hij werd geboren om drie minuten voor acht en woog bijna acht pond en is vijftig centimeter lang. Vanaf het eerste moment heeft hij zeer krachtig van zijn aanwezigheid blijk gegeven. ’

JEUGD OP DRAKENSTEIJN


Pas bij de geboorteaangifte op 1 mei, worden de namen door prins Claus bekend gemaakt. Willem-Alexander Claus George Ferdinand. ‘En we noemen hem Alexander’. Voorafgaand aan de geboorte-aangifte wordt, zoals voorgeschreven is, de baby getoond aan onder andere de premier en de vicevoorzitter van de Raad van State. Het is het televisiedebuut van de Alexander. De kritische geluiden die nog klonken bij het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus verstommen. Nederland is vertederd door de lieflijke beelden van het kleine prinsje in de armen van zijn moeder, nog maar een paar maanden oud in de tuin van Drakensteijn. Ook de doop van Alexander op 2 september in Den Haag is, net als zijn geboorte, een nationaal evenement. De doopdienst vindt plaats in de Grote of Sint Jacobskerk en wordt geleid door hofpredikant dominee H. Kater. De peetouders en doopgetuigen van de prins zijn prins Bernhard, prins Aschwin zur Lippe-Biesterfeld, prinses Margrethe van Denemarken, Ferdinand graaf von Bismarck en zijn moeders hartsvriendin Renée Elizabeth Bradbrooke Smith geboren jonkvrouw Röell. Alexander draagt het doopkleed dat in 1880 werd gemaakt voor de doop van zijn overgrootmoeder, koningin Wilhelmina. 

De prins blijft niet lang enig kind, al snel moet hij de aandacht van zijn ouders en het volk delen met twee broertjes. Het gezin wordt in 1968 uitgebreid door de geboorte van Friso, een jaar later Constantijn. Het trio heeft een zorgeloze jeugd op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Ondanks hun titel, streven de ouders naar een zo gewoon mogelijk leven voor de drie jongens en zichzelf. Er wordt geravot, getimmerd, gefietst, met honden gespeeld en meer gewone activiteiten waarbij met name prins Claus veel tijd doorbrengt met zijn zonen.

ALLES BEHALVE GEWOON


‘Als klein jongetje op Drakensteijn is hij er altijd voor ons, zoveel mogelijk in ieder geval. Als een normale vader die veel buiten met ons speelde, ook om met hout een auto of een skelter  voor ons in elkaar te draaien. Hij was altijd wel met iets bezig voor ons en stak ook heel veel tijd in ons.’ Het feit dat juist Alexander een bijzonder lotsbestemming heeft, speelt geen rol. Hij krijgt dezelfde opvoeding als zijn broertjes. De prins gaat naar de Nieuw Baarnse School en gedraagt zich niet anders dan zijn klasgenoten. Toch zijn er verschillende momenten dat hij verre van ‘gewoon’ is. Zijn oma is koningin en een keer per jaar staat hij, met zijn familie bij haar op het bordes voor de jaarlijkse defilés op Paleis Soestdijk. Kinderen uit de omgeving van het paleis lopen langs, zijn klasgenoten défileren. Ook de vakanties zijn niet erg gewoon. Geen een klasgenoot wordt gefilmd wanneer hij of zij leert skiën, of de zomerse dagen doorbrengt in de vakantiewoning van je grootouders. En af en toe is het Alexander zelf die onbedoeld toont niet echt gewoon te zijn. Zo maakt hij voor zijn schoolhoofd een tekening van zijn vakantie met ‘ons vliegtuig’ en ‘ons kamertje’. De vanzelfsprekendheid van de rijkdom, wordt door Claus getorpedeerd. Hij is voorzitter van de Nationale commissie  Ontwikkelingsstrategie en de derdewereldproblematiek komt ook bij Drakensteijn binnen. Zijn voorstel om uit solidariteit eens per week slechts een kom rijst te eten, haalt het niet. 

In 1980 verandert er veel. Zijn moeder volgt Juliana op als koningin en was is bijna dagelijks in Den Haag. In de zomer van 1981 verhuist het gezin naar de residentie. Alexander moet afscheid nemen van zijn vrienden en de middelbare school voortzetten op het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. De prins investeert veel tijd om nieuwe vrienden te maken, en dat gaat ten koste van school. Leerkrachten en zijn ouders zitten steeds meer bovenop de puber. Eigenlijk wil de prins weg, weg van huis, weg van Nederland en weg van school. In 1993 zegt hij ‘Ik had vaak het gevoel dat ik extra hard behandeld werd om aan de anderen te laten zien dat ik normaal behandeld werd.’ Thuis is de situatie niet rooskleuriger, prins Claus is depressief. In 1982 is de situatie zo ernstig dat hij zich laat opnemen. Alexander moet nu zijn vader vervangen. Hij is net 16 jaar wanneer hij met de koningin een krans legt bij het Nationaal Monument op 4 mei.


Willem-Alexander mag weg, hij gaat naar het Atlantic College in Wales. Koningin Beatrix en prins Claus brengen hem in 1983 zelf naar het internaat. Vanwege de beveiliging, wordt hij niet in de slaapbarakken geplaats, maar krijgt hij een kamer midden in het kasteel die hij deelt met twee andere jongens. Hij wil ontsnappen aan het oude vertrouwde leven, maar ontsnappen aan zijn status kan ook hier niet echt. Zijn bodyguards zijn altijd in de buurt. Zijn medeleerlingen komen uit de hele wereld. Ondanks dat hij af en toe heimwee heeft, geniet hij van zijn ‘gewone’ leven in Wales. Hij bezoekt graag de pub in het dorp, geniet van de lessen bergbeklimmen en reddingzwemmen en neemt ook deel aan het verplichtte maatschappelijke stage. Hij heeft zijn eerste voorzichtige vriendinnetjes, drinkt zijn eerste biertje, buiten het zicht van zijn ouders en misschien nog wel belangrijker, buiten het zicht van de media.



W.A. VAN BUREN


In Nederland werkt prins Claus aan de bescherming van de privacy van zijn zoon. Wanneer een roddelblad kopt dat de prins de nacht heeft doorgebracht met een blondine in een hotel, spant hij een rechtszaak aan die hij wint. Een waarschuwing voor de media, de prins moet met rust gelaten worden. Na twee jaar keer hij terug naar Nederland. Hij gaat niet meteen studeren, maar gaat bij de Marine. Hij begint in Den Helder als aspirant-reserve officier. De lessen zijn lang en saai, zo schrijft hij aan zijn vroegere mentor in Wales. Samen met 12 andere dienstplichtigen ligt hij op een slaapzaal, maar ook nu is er altijd beveiliging in de buurt. Maar dat is het enige verschil tussen de prins en zijn maten. ‘Het was echt even noodzakelijk voor mij om even goed aangepakt te worden’. Hij wordt officier van de wacht op het opleidingsschip en is ’s nachts verantwoordelijk voor de besturing van het schip. Een grote verantwoordelijkheid voor een 21-jarige, het schip heeft een waarde van miljoenen en daarnaast zitten er zo’n 200 mensen aan boord. De uitdrukking ‘Work hard, play hard’ komt hij na. Na het harde werken, weet hij absoluut de ontspanning op te zoeken. Het uitgaansleven in, biertjes drinken en lol trappen en dan is de prins de gangmaker. Hij gaat een weddenschap aan voor een krat bier om de Elfstedentocht te rijden. Op 25 februari 1986 belt hij naar het huis van de ­commissaris van de Koningin in Friesland, Hans wiegel. Hij krijgt zijn vrouw aan de lijn en zegt: ‘U spreekt met Willem-Alexander. Ik ga morgen meedoen aan de Elfsteden­tocht. Zou ik wel bij u mogen logeren?’ Mevrouw Wiegel reageert laconiek:  ‘Iedereen kan wel zeggen dat hij Willem-Alexander is. Belt u maar naar het Provinciehuis.’ Het komt goed. Hij staat vroeg op en eet samen met Wiegel gebakken eieren met spek. Onder de naam W.A. van Buren, gekleed in een broek met playboylogo en een Marlborojas begint hij ongetraind aan de tocht der tochten. Wanneer zijn identiteit ontdekt wordt, is opgeven geen optie meer. De laatste loodjes wegen zwaar, heel zwaar, maar haalt de finish, waar zijn ouders hem trots in de armen vallen.


SWIPE VOOR DE OMHELZING
SWIPE VOOR DE OMHELZING
Bf9fxr8IIAE-Mcg
Bf9fxr8IIAE-Mcg

OP REIS MET HET 'OPPERHOOFD'


Omdat de prins op een dag het stokje van zijn moeder zal overnemen, gaat hij 1987 geschiedenis studeren in Leiden. Met twee studenten en drie beveiligers neemt hij zijn intrek aan het Rapenburg 116. Hij wordt lid van het studentencorps, maar de balorigheid en ontgroening is niet helemaal zijn ding. Hij was marineofficier en moet nu van jongens met minder levenservaring opdrachten aannemen. “Sommige mensen weten het verschil niet tussen het studentenleven en de gewone maatschappij en menen zich alles te kunnen veroorloven. Daar erger ik mij verschrikkelijk aan.’

Hij haalt zijn vliegbrevet en gaat naar Afrika om daar als piloot te werken voor de Flying Docters. Daar, als vlieger voor AMREF is hij weer even gewoon ‘Alex’. Terug in Nederland, treedt hij meer en meer op de voorgrond. Zijn moeder doet steeds vaker een beroep op hem, Wanneer prins Claus in 1991 opnieuw wordt opgenomen. Alexader neemt zijn plaats in bij het staatsbezoek aan Japan. Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet worden als tweede ouders voor de prins. Hij gaat er graag met de mannen van Het Loo op stap, hebben mannengesprekken en mannelijke vakanties. Van Vollenhoven maakt hem enthousiast voor de duiksport. Wanneer de prins een longfoto laat maken die vereist is voor zijn duikbrevet, ontdekken de artsen bij hem de stofwisselingsziekte Besnier-Boeck. Na enkele jaren blijkt dat de ziekte niet doorzet. Ondanks zijn ziekte en het gegeven dat hij studievertraging oploopt door zijn officiële verplichtingen naast zijn moeder, weet hij na een eindsprint toch af te studeren. Hij schrijft zijn doctoraalscriptie over de Nederlandse reactie op de beslissing van generaal De Gaulle om uit de organisatie van de NAVO te treden 1965-1966’. De scriptie wordt niet openbaar gemaakt en ten onrechte wordt de conclusie getrokken dat de prins gemazzeld heeft. De noodzaak om zich te bewijzen, blijft.


Hij neemt zijn intrek op Noordeinde 66 in Den Haag, naast het werkpaleis van zijn moeder. Hij neemt meer en meer koninklijke taken op zich en gaat ook alleen op pad om werkbezoeken af te leggen, daarnaast doet hij een opleiding bij Defensie. Zijn vader is weer thuis en gaat weer mee met de koningin op staatsbezoek. Maar ook Alexander gaat mee, als piloot maar bovenal als Prins van Oranje. Op die reizen komt hij directer in aanraking met de pers. Hij merkt dat hij ook informeel kan zijn met de journalisten. Wanneer een journalist hem vraagt naar de reden waarom hij niet meegaat met het staatsbezoek aan Israël, reageert hij ‘dat moet je aan het opperhoofd in de grote wigwam vragen.’ Maar de pers is vaker lastig dan makkelijk, wanneer het om zijn liefdesleven gaat. In 1995 is hij onderweg naar een skivakantie wanneer hij betrokken raakt bij een auto-ongeluk. De auto zit zo in de prak dat hij via de achterruit weet te ontkomen, samen met Emily Bremers. Het lekt uit en Emily wordt door de roddelpers al aangemerkt als zijn toekomstig echtgenote. De jacht op de twee is geopend. In anonimiteit elkaar beter leren kennen, is er niet meer bij. Ondertussen wordt de prins meer en meer gewaardeerd, door het volk, maar ook door de politiek. Met zijn olifantengeheugen, zijn sociale vaardigheden, nuchterheid en humor maakt hij indruk, maar hij is nog niet af als toekomstig koning.



staatsbezoek Indonesie 1995

PRINS WATER


In 1995 moet toenmalig premier Kok rechtbreien wat Alexander een beetje krom heeft geuit. Herdenkingsdag zou volgens hem vooral een dag zijn vol braderieën en aan betekenis hebben verloren. De ministeriële verantwoordelijk komt om de hoek kijken en premier Kok neemt contact op met de koningin, de prins ‘heeft een griepje’ en Kok is genoodzaakt de woorden te nuanceren. De prins had bedoeld dat, kijkend naar de toekomst ‘het van belang is om de vijfde mei een zinvolle invulling te geven.’  De premier is politiek verantwoordelijk, maar ook zijn moeder bewaakt zijn imago. Een interview met het NRC wordt in 1995 niet gepubliceerd omdat Beatrix er bezwaren tegen heeft. Zijn vader speelt een belangrijke rol in de vorming van Alexander en neemt hem mee naar zijn Afrika en heeft met zijn óngelooflijke kennis en relativeringsvermogen heel veel jeugdelijk enthousiasme terug gedrongen of in ieder geval de goede kant op heeft gezet.’ Dat enthousiasme is zichtbaar bij de Olympische Spelen in 1996 wanneer de Hockey-dames goud behalen. Hij springt het veld op om in de vreugde te delen. Er is kritiek maar de meeste Nederlanders waarderen zijn spontaniteit met de sporters, hij is authentiek. Prins Claus adviseert hem ook inhoudelijk te specialiseren en wel in waterbeheer. Wordt er in het begin nog wat lacherig over gedaan ‘van prins Pils, naar prins Water, het blijkt het een gouden greep te zijn. Nederland en water horen bij elkaar en daarnaast bouwt de prins een internationaal netwerk en weet hij als specialist problemen op de internationale agenda te krijgen.



'Ik ben geen techneut en geen ingenieur. Ik graaf niet in de klei, maar ik kan de problemen wel aankaarten en onder de aandacht brengen'


Willem-Alexander

LOVE IS IN THE AIR


In 1995 moet toenmalig premier Kok rechtbreien wat Alexander een beetje krom heeft geuit. Herdenkingsdag zou volgens hem vooral een dag zijn vol braderieën en aan betekenis hebben verloren. De ministeriële verantwoordelijk komt om de hoek kijken en premier Kok neemt contact op met de koningin, de prins ‘heeft een griepje’ en Kok is genoodzaakt de woorden te nuanceren. De prins had bedoeld dat, kijkend naar de toekomst ‘het van belang is om de vijfde mei een zinvolle invulling te geven.’  De premier is politiek verantwoordelijk, maar ook zijn moeder bewaakt zijn imago. Een interview met het NRC wordt in 1995 niet gepubliceerd omdat Beatrix er bezwaren tegen heeft. Zijn vader speelt een belangrijke rol in de vorming van Alexander en neemt hem mee naar zijn Afrika en heeft met zijn óngelooflijke kennis en relativeringsvermogen heel veel jeugdelijk enthousiasme terug gedrongen of in ieder geval de goede kant op heeft gezet.’ Dat enthousiasme is zichtbaar bij de Olympische Spelen in 1996 wanneer de Hockey-dames goud behalen. Hij springt het veld op om in de vreugde te delen. Er is kritiek maar de meeste Nederlanders waarderen zijn spontaniteit met de sporters, hij is authentiek. Prins Claus adviseert hem ook inhoudelijk te specialiseren en wel in waterbeheer. Wordt er in het begin nog wat lacherig over gedaan ‘van prins Pils, naar prins Water, het blijkt het een gouden greep te zijn. Nederland en water horen bij elkaar en daarnaast bouwt de prins een internationaal netwerk en weet hij als specialist problemen op de internationale agenda te krijgen.

Een jaar later, in 1998,  wordt hij lid van het IOC. Toch speelt zich met name als ‘Prins Water ’in de kijker. Als voorzitter van het Wereld Water Forum in Den Haag laat hij zien dat hij zijn mannetje staat. Naakte demonstranten verstoren de opening en de prins stapt resoluut het podium op om hen uit te nodigen voor een volwassen discussie. Hij krijgt een daverend applaus. De wereld ziet een aankomend koning, en niet langer de puberende prins die graag een biertje drinkt. De liefde met Emily is na drie jaar over, de prins haalt nu de krant door zijn werkzaamheden en niet langer door zijn relatie met Emily. Een jaar later blijkt Alexander een nieuwe vriendin te hebben. De berichtgeving over Emily valt in het niet bij die over Maxima Zorreguieta.  De vader van Máxima is niet de ideale schoonvader voor een troonopvolger door zijn deelname aan het dictoriale regiem Videla. Premier Kok geeft opdracht tot een geheim onderzoek naar de vader van Máxima. Er is haast bij, want de liefde is heftig. Bovendien heeft de prins eerder aangegeven dat wanneer hij de keus voor een echtgenote heeft gemaakt, hij de liefde voor zal laten gaan op zijn lotsbestemming. Voor de troepen uit, vraagt hij op 19 januari 2001 Máxima ten huwelijk. Op het ijs van de vijver bij Huis Ten Bosch vraagt hij haar te huwelijk. Romantisch heeft hij een bos rozen verstopt achter een struik en heeft samen met juwelier Steltman een bijzondere verlovingsring ontworpen. Máxima zegt ja en de mag twee weken later mee met haar prins naar de tentoonstelling die haar toekomstig schoonmoeder heeft samengesteld in het Stedelijk Museum. Nederland weet dan nog niet dat de verloving een feit is. De politiek is voor het blok gezet, want de onderhandelingen met Jorge Zorreguieta lopen nog. Er wordt aangedrongen op zijn afwezigheid bij het huwelijk. De spanning loopt op wanneer de prins bij een bezoek aan New York een blunder maakt. Bij een gesprek met de meegereisde pers wijst hij op een ingezonden brief over het verleden van Máxima’s vader, een ‘open bron’ in een Argentijnse krant. De brief is geschreven door niemand minder dan oud-dicator Videla zelf. De prins krijgt een behoorlijk standje van de premier  en een spreekverbod.  Jorge Zorreguieta stemt een paar dagen later in met zijn afwezigheid bij de huwelijksplechtigheid. De weg naar het altaar is geëffend.  De verloving wordt in maart aangekondigd.



GELUK & VERDRIET



‘Voor u ziet u de gelukkigste man van Nederland, mar ook iemand die in zijn liefde en geluk niet ongevoelig is voor de gevoelens  die in Nederland leefden en leven  met betrekking tot de afkomst van Máxima.’ De verwijzing naar de open bron noemt Máxima bij de persverklaring ‘een beetje dom’. Máxima verovert direct Nederland en de prins gunt haar vanaf het eerste moment de plek om te schitteren. Hij heeft doorgezet in zijn keuze voor Máxima, zette de troon op het spel, maar won. Op 2-2-2002 leeft de wereld mee wanneer hij de vrouw uit zijn dromen trouwt. De prins straalt naast Máxima aan zijn zijde, bij de kennismakingsbezoeken,  op het huwelijk , maar ook privé. Hij zet zijn werkzaamheden en voorbereiding op de troon voort en privé groeit hij ook. Hij wordt in 2003 vader en krijgt drie dochters.  Ondanks het feit dat er grote persoonlijke verliezen worden geleden, de dood van prins Claus en later haar zoon prins Friso, krijgt de prins van zijn moeder de tijd om aan zijn gezinsleven te bouwen zonder de verantwoordelijkheid van het koningschap. De Monarchie viert hoogtij. Het trio koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima trekken op als een geoliede machine. 



Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Oman 2012
Staatsbezoek Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
Staatsbezoek Verenigde Emiraten en Oman 2012
© Justine Marcella

Empowering individuals with personal health

WILLEM IV STAAT NAAST BERTA 38 IN DE WEI


Op 28 januari 2013 zit de prins, net als miljoenen Nederlanders voor de televisie, samen met zijn gezin en moeder op paleis Huis ten Bosch: zijn moeder maakt haar abdicatie bekend. Voor de prins is het geen verassing, hij weet het al een jaar. ‘We hebben op een gegeven moment besproken, van: als de situatie rustig is in Nederland, dan kunnen we op 28 januari 2013 aankondigen dat het op 30 april 2013 gaat gebeuren.’ Het was lastig om geheim te houden en de prins verspreekt zich wel eens, maar niemand merkt het. De tijd is rijp, de prins is goed voorbereid en naast hem staat een beeldschone, krachtige en intelligente vrouw. Wanneer zijn moeder op 30 april 2013 haar handtekening zet, is hij koning. Hij heeft dan nog niet zo lang geleden besloten niet als koning Willem IV de geschiedenisboeken in te gaan, maar onder zijn eigen naam Willem-Alexander. In de vooravond van zijn inhuldiging legt hij uit waarom: ‘Ik heb mijn hele leven, 46 jaar, doorgebracht als Willem-Alexander en dan met name onder de roepnaam Alexander. Ik zou het heel raar vinden om dat nu overboord te moeten zetten omdat je een Koning wordt van een land. Aan de andere kant, je bent geen nummer. Willem IV staat naast Berta 38 in de wei.’ Nu hij koning is, behoort hij niet meer aangesproken te worden als Koninklijke Hoogheid, maar als Majesteit. Toch is de aanspreektitel niet van essentieel belang voor Willem-Alexander. ‘Ik ben geen protocolfetisjist. Mensen mogen me aanspreken zoals ze willen, omdat ze daarmee op hun gemak kunnen zijn. En natuurlijk zijn er in formele omstandigheden formele protocollen, maar over het algemeen als je met werkbezoeken bezig bent, mensen spreken me op allerlei manieren aan. Het gaat er mij meer om dat mensen op hun gemak zijn als ik bij ze ben, dat ze zich op hun gemak voelen, dan dat ze zich over woorden struikelend verder niets meer durven te zeggen.’

Na het ondertekenen van de abdicatieakte, verschijnt de nieuwe koning met zijn vrouw en moeder op het balkon van het paleis. Hij kust zijn moeder teder voordat zij letterlijk plaats maakt voor de nieuwste generatie, zijn drie dochters. Daarna verkleedt hij zich en krijgt de koningsmantel om. Hij wordt ingehuldigd in de Nieuwe Kerk als gast van de Verenigde Vergadering (Lees zijn volledige toespraak hier!). Een dag eerder repeteert de koning de ceremonie, samen met zijn vier dames. Het protocol ligt vast, maar op het avondfeest en de activiteiten van het Nationaal Comité heeft de koning wel invloed. Jong en oud, het hele land, het hele koninkrijk, inclusief de Caribische delen van Nederland, worden bij de feestelijkheden betrokken. Naast zijn koninklijke familie, zijn vele vorstenhuizen aanwezig bij de inhuldiging.



'Kijk, ik vond mezelf niet lastig. En mijn ouders vonden zichzelf niet lastig. Maar elkaar vonden we wel lastig.'

Uit: ”Alexander”, R. Rubinstein, 1985.

Interested in working together?

Schrijf jij graag over de royals? Sta jij bij koninklijke evenementen en maak je foto's en/of filmpjes? Ik publiceer ze graag! Vanzelfsprekend met naamsvermelding en evt. een link naar jouw website!