Over Justine Marcella

Journalist

KONINKLIJK HUIS

Vorsten . Radio . Televisie

Dit ben ik

Al groeide ik op naast paleis Soestdijk en smulde ik van de Sissi-films, bewonderde ik Grace Kelly en keek ik dagelijks of ik koningin Juliana kon spotten in een galajurk, het royalvirus besmette mij pas echt in 1998. Sindsdien volg ik de internationale vorstenhuizen op de voet, met natuurlijk de nadruk op de Oranjes. Na 12 jaar reportages gemaakt te hebben voor TV (oa. Blauw Bloed), maakte ik in januari 2012 de overstap naar het tijdschrift Vorsten.

Daarnaast ben ik met veel plezier commentator bij diverse radio- en televisieprogramma's om koninklijke gebeurtenissen te duiden.

Naast mijn vorstelijke werkzaamheden, ben ik moeder van Sam en Sophie en gelukkig getrouwd met Paul. Mijn liefdochter Floor en de katten Julius en Malou maken het gezinsgeluk compleet.

'Justine is geen royalty verslaggever, Justine is royalty! Ze heeft klasse en presence, ze is uiterst professioneel en ze heeft een flair met mensen'.

Jean Mentens

voormalig hoofdredacteur SBS6

Naam: Justine Marcella

Geboortedatum: 12/12/1970

Telefoon Vorsten: 020-2105420

Telefoon zakelijk: 06-20492394

Email: justinemarcella@gmail.com

FAKE NEWS


Vanzelfsprekend volg ik het koninklijk nieuws tot in detail. En dat gaat ver. Na het ontwaken vertelt mijn iPad me welke nieuwtjes ik nog niet heb gelezen omdat ik sliep. Vanzelfsprekender is het volgen van nieuws wanneer ik even later op de redactie van Vorsten ben. Ik ben een allesverslinder, al zijn er bepaalde onderwerpen die belangrijker zijn dan andere en is er ook op het gebied van koninklijk nieuws veel fake nieuws. En dan bedoel ik niet het verwisselen van een jaartal (professor Pieter van Vollenhoven attendeerde ons vorig jaar op een onjuist geboortejaar) maar onderwerpen van meer ernstige aard.


Zoals een vermeende zwangerschap bij een koningin die toch gezien haar leeftijd, gelukkige gezin en drukke werkzaamheden geen behoefte lijkt te hebben aan een nakomeling. Of een dreigende scheiding in een huwelijk dat wij allen zouden bestempelen als zeer gelukkig. Na twintig jaar ervaring weet ik welke bronnen deugen en welke niet. Ik weet het verschil tussen de snackbars en de sterrenrestaurants en weet waar met liefde en kennis koninklijk nieuws wordt geduid, Vorsten is daar natuurlijk een uitstekend voorbeeld van.


Niet voor niets is juist dit tijdschrift al bijna 45 jaar autoriteit op dit gebied. In het grote aanbod van koninklijk nieuws wekt één onderwerp meer en meer mijn belangstelling. Dat wat nu al hét koninklijke huwelijk van het jaar is; de dag dat prins Harry de Amerikaanse actrice Meghan Markle tot zijn vrouw zal maken. Ik lees de details over de renovatie van Saint George’s Chapel, waar later dit jaar ook Harry’s nicht Eugenie haar jawoord zal geven. Ik bekijk schetsen voor de eventuele bruidsjurk en smul wanneer ik lees dat de fotograaf van de foto’s die u in de vorige editie paginagroot kon bewonderen, best veel raakvlakken met het paar heeft. Deze multiculturele Alexi Lubomirski is in Engeland geboren, heeft een vader uit een adellijk geslacht en woonde in zijn jeugd enkele jaren in Botswana. Het land waarin Harry en Meghan hun eerste liefdestripje maakten en waar de middelste diamant uit de verlovingsring zijn herkomst vindt. Ik weet het, het zijn snackjes. Details. Om dit soort koninklijke snackjes in een breder verband te kunnen zien, is er meer tekst en uitleg nodig.


Mede daarom is koninklijk nieuws op internet écht iets anders dan wat u leest in Vorsten. De redactie leest de beste koninklijke biografieën, spelt interviews, legt verbanden en maakt voor u een samenhangend interessant verhaal met de mooiste foto’s. Om welk onderwerp het ook gaat! Geen fake nieuws in Vorsten, maar betrouwbaar en inhoudelijk. En daar mag ook best van gesmuld worden!Beatrix: altijd koningin


We blijven het lastig vinden. Sinds 2013 noemen we haar prinses, maar in vele gedachten en harten blijft ze koningin: ze is immers 33 jaar staatshoofd van Nederland geweest. En ze viert op 31 januari haar tachtigste verjaardag, waardoor meerdere generaties niet beter weten dan dat er in Nederland altijd een Beatrix is geweest. Eerst een prinses, toen een koningin en nu weer een prinses.

 

Ik vind haar een rolmodel. Ze is er voor iedereen, en staat meer dan haar mannetje. Ze heeft haar zware taak fantastisch vervuld en heeft al dat harde werken kunnen combineren met een jong gezin. Maar ze is ook een rolmodel voor mij nu ze is wie ze nu is. Ze heeft een stapje teruggedaan, maar zet zich tot op de dag van vandaag nog altijd in voor het vaderland. Belangrijke thema’s als kunst, cultuur, vrijheid en Europa kunnen nog steeds op haar aandacht rekenen. Gelukkig heeft ze meer dan ooit tijd voor haar kinderen en kleinkinderen. Ze kan ontspannen want haar zoon doet het goed. Als een trotse moeder ziet ze op Prinsjesdag de koning met haar schoondochter Máxima voorbijrijden in de Glazen Koets.


En toch denk ik soms ook aan de Beatrix die nu alleen op Drakensteyn woont. De plek waar zij zulke gelukkige jaren heeft beleefd met haar Claus en drie zonen. Van prins Claus en prins Friso heeft ze te vroeg afscheid moeten nemen. Haar echtgenoot kwakkelde al jaren met zijn gezondheid en prins Friso werd te jong uit het leven gerukt nadat hij in coma was geraakt na zijn ongeluk in de Oostenrijkse sneeuw. Nu woont ze alleen, op een steenworp afstand van het graf van haar zoon. Het huis is aangepast aan deze tijd, maar iedere baksteen vertelt een verhaal, biedt een herinnering. Aan een waardevol leven, een leven met ups en downs, aan een prinses Beatrix die opgroeide om op een dag koningin van Nederland te worden, om ¬vervolgens weer prinses te zijn.


Voor dit bijzondere nummer van Vorsten doken wij het archief in, op zoek naar die ‘bakstenen’, de verhalen, de foto’s die haar leven schetsen. De prachtige ‘Prinses Glimlach’, de verliefde verloofde, de liefdevolle jonge moeder, het sterke staatshoofd: we hebben kosten noch moeite gespaard om prinses, of zo u wilt, koningin Beatrix te eren met deze bijzondere verjaardagseditie. Want, om prins Claus (in 1999) te citeren, waarbij we het woord ‘ik’ natuurlijk moeten vervangen door ‘we’: ‘Ik heb zo veel aan je te danken. Het is fantastisch. Dank je, Beatrix.’Copyright @ All Rights Reserved