Op tv

Justine Marcella

Interview Metro

 

Op 25 april 2013 publiceerde Metro dit interview, geschreven door

Marlies Dinjens/Merike Woning.

 

 

In de kantine van Sanoma zitten tientallen vrouwen aan de lunch. Op dit bedrijventerrein in Hoofddorp huizen ’s lands grootste titels op de bladenmarkt. Terwijl andere magazines hun abonnees zien afkalven, stijgt het aantal lezers van het royaltyblad Vorsten. Justine Marcella zwaait er sinds twee jaar de scepter. De vrouwelijke redacteuren bij het tijdschrift moesten even wennen aan Marcella, die altijd met mannen had gewerkt bij een dagelijks nieuwsprogramma. “Ik ben een wervelwind van windkracht 12”, zegt ze, op de achtergrond een levensgroot bord met de beeltenis van koningin Beatrix.

 

Wat wil je in de hoed gooien?

Vorsten is niet alleen een blad voor ouderen. Dat is een groot misverstand. In 2002 zijn er dankzij Máxima veel jongere Oranjeliefhebbers bijgekomen. We hebben een trouw abonneebestand dat ook nog groeit. Hierdoor zijn wij minder afhankelijk van adverteerders.

 

Hoe zal Willem-Alexander het doen als staatshoofd?

Goed. Ik heb geen reden om daaraan te twijfelen. Sinds 1998 volg ik de prins als professioneel journalist. Het koninklijk huis was toen nog niet zo’n sexy onderwerp. Vaak kregen oudere verslaggevers dat aangereikt zodat ze nog een paar mooie reizen konden maken. Bij werkbezoeken was toen nauwelijks pers aanwezig. Ik werkte toen voor een nieuwsprogramma van SBS6 en Net5 en volgde alles, van het eerste waterforum tot het doorknippen van een lintje. De mooiste reis maakte ik destijds in het kielzog van de prins voor onder meer Amref naar Afrika. Willem-Alexander kan heel goed bij verschillende mensen het ijs breken en hij heeft veel humor.

 

Je bent lyrisch over Beatrix. Is er dan niets negatiefs over haar te melden?

Het is heel negatief dat ze mij nog nooit een interview heeft gegeven (lacht…). In het begin moest ik ook wel aan Beatrix wennen. Tijdens die troonswisseling was ik negen. Ik ben opgegroeid naast Paleis Soestdijk. Koningin Juliana was een idool voor mij. Mijn fantasie sloeg daarvan helemaal op hol. Zelf had ik geen oma, maar beschouwde haar een beetje als een oma.

 

Twintig jaar geleden gingen er nauwelijks andere journalisten mee op zo’n buitenlandse reis. Had je toen een ander contact met de prins?

Tijdens die reis naar Afrika bezochten we vier landen in twee weken. Ik was de enige cameraploeg en verder ging er nog een krant mee. We waren met een heel klein groepje en de prins had ook maar een paar mensen bij zich. Mijn cameraman was ontzettend ziek en kon zijn kamer niet af. Ik besloot daarom zelf de camera, statief en geluidstas naar buiten te sjouwen met een temperatuur van 40 graden. Daar moest de prins erg om lachen. Ik was toen nog een meisje van 27. Hij gaf een interview samen met de minister van Mozambique over de overstromingen. Maar ik was bang dat hij uit beeld zou stappen, dus de prins moest steeds op mijn teken die minister een zetje geven. We zaten allebei in hetzelfde hotel en vlogen met een klein vliegtuigje. Dan is het makkelijker om contact te krijgen.

 

Is het moeilijk om dingen dan te scheiden?

Overdag was hij aan het werk en wij dus ook, en in de avond niet en wij dus ook niet. Als ik dat onderscheid niet zou maken, word ik een soort paparazzo. Dat wil ik absoluut niet.

 

En als hij aan de bar had gezegd dat hij een nieuwe vriendin had?

Dat is zó lastig. Je zit zo dicht ergens op. Als je je soms kunt gedragen, krijg je op andere momenten nieuwtjes toegespeeld. Het is geven en nemen. Toen ik uit Afrika terugkwam, kon ik melden dat prins Bernhard jr. verloofd was. Dat mocht ik toen gebruiken.

 

Hoe verklaar je de groeiende belangstelling van journalisten voor het koningshuis?

Sinds Máxima is het persvak ontploft. Alleen al voor de Nieuwe Kerk hebben zich 1200 journalisten aangemeld. Ook in het buitenland is Máxima ontzettend geliefd. Keer op keer wordt ze verkozen tot best geklede royal.

 

Koopt ze haar eigen kleding?

Máxima koopt veel online. Op de site net-a-porter.com koopt ze veel. Die kleding is dan vervolgens onmiddellijk uitverkocht. Ook kan ze couture combineren met bijvoorbeeld kleding van de Zara. Daarmee krijgt het een nieuwe look, zonder dat het veel geld kost.

 

Waar is jouw fascinatie voor het koningshuis ontstaan?

Toen ik bij het nieuws begon, was ik te jong en te blond om mijn ambities waar te maken. Ik ben naar mijn hoofdredacteur gestapt met de vraag of het koningshuis mijn specialisme mocht worden. Zelf wilde ik ook het hoofditem van het nieuws maken. Ook uit idealisme, want ik vond het belangrijk dat de monarchie kritisch gevolgd werd. Mijn kritische houding sloeg trouwens steeds meer om naar respectvol.

 

Was je heel kritisch vroeger?

Ik probeerde altijd wel kritische vragen te stellen. De begintijd van Máxima heb ik op de voet gevolgd. Die beelden van een feestende Máxima heb ik persoonlijk naar Nederland gehaald in samenwerking met de Telegraaf. Dat was toen heel heftig nieuws en stond op de voorpagina.

 

Hoe is het om zelf expert te zijn?

Ik heb nog steeds moeite met de term royaltydeskundige. Maar ik kan er niet mee stoppen. Zelf ben ik twee jaar uit het royaltyvak gestapt na de geboorte van mijn twee kinderen. Uiteindelijk keerde ik terug als hoofdredacteur van Vorsten. Ik werd toch weer het vak ingezogen. Ik roep altijd: het is een virus dat ongeneeslijk is.

 

 

Er zal spoedig meer volgen...

Nam ut nibh sit amet velit bibendum eleifend. Curabitur porttitor porta vehial congue. Nunc aliquam tincidunt lorem vel gravida. Morbi adipiscing mauris quisi leo tempus ultricesa. Etiam egestas, tellus ut interdum sagittis, erat ipsum hendrerit sem, sitara ameta lacinia anite quam et enim. Cras luctus facilisis est eget iaculis. Vivamus tincidunt pulvinar lectus sit amet facilisis.

Commentaar

Met enige regelmaat word ik benaderd door diverse media om vanuit mijn kennis en functie mijn licht op koninklijk nieuws te laten schijnen. Een aantal voorbeelden...

Er moet nog veel gebeuren! Ik zal zoveel mogelijk mijn best doen tijd te maken voor het meer volledig maken van deze site. Het geeft een beeld van mijn werk, mijn persoon, maar vormt voor mij ook een database.

Copyright © All Rights Reserved